Riktigt goda vaniljmunkar!
Dessa goda vaniljmunkar har varit med tidigare på bloggen, men då många frågat efter receptet så finns det här.
Vaniljmunkar Ca 15 st
25 g (1/2 paket) jäst
1,5 dl mjölk
75 g smält margarin
1 ägg
½ dl socker
½ tsk kardemumma
2 krm salt
4 – 5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning
1 - 2 dl vaniljkräm
Garnering
1 msk smält margarin
1 msk strösocker
½ msk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
4.Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.
5. Blanda ca 2 dl av vetemjölet med bakpulvret.
6. Arbeta in resten av mjölet, (ca 2 - 3 dl) men spara lite till utbaket.
7. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper bunkens kanter.
8. Låt jäsa under bakduk ca 15 min.
9. Stjälp upp degen på bordet och knåda igenom den.
10. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta. och skär den i rutor, ca 10 x 10cm.
11. Klicka 1 - 2 tsk vaniljkräm på varje ruta och tryck samman degen till ett tätt knyte. Lägg knytet med skarven neråt på plåten och låt jäsa ca 10 min.
12. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
13. Garnera – smält margarinet. Blanda socker och kanel på ett fat. Pensla bullarna med det smälta margarinet och rulla dem i sockerblandningen.
I orginalreceptet innehöll munkarna äppelmos istället för vaniljkräm. Vi har provat både vaniljkräm, jordgubbssylt och äppelmos. Godast är ju förstås en smaksak!




Kommentarer
Skicka en kommentar