Matlagningsprov i 8A!
I onsdags hade 8A matlagningsprov. Uppgiften var att laga köttfärspirog, en ganska avancerad utmaning. Det är många olika moment att göra, man måste göra en deg av jäst, tillaga köttfärsen eller qornfärsen till de elever som inte äter kött, till en god fyllning. Därefter var det dags att tillverka pirogerna, vilket inte är så lätt som man kanske tror. I receptet fanns möjlighet att välja på antalet piroger och ju större pirog desto lättare och snabbare är det förstås.
Några antog utmaningen ordentligt och lade ner ett fantastiskt arbete på utseende, form och design!
Även en sallad fick man göra inför måltiden. Det skulle trots all deg, bli en hälsosam måltid.
Som bekant är det inte alltid okej att äta växthusodlade grönsaker från Spanien om man tänker på klimatet. Nu börjar äntligen den svenska gurkan att dyka upp i butikerna och tillsammans med vitkål, morötter och spanska tomater blev det ändå rätt bra säsongsanpassat.
Tiden blev lite knapp mot slutet och det fanns inte riktigt tid att sätta sig ner för att dokumentera och resonera om måltiden ur perspektiven hälsa, ekonomi och miljö. Det blev ändå många delförmågor som eleverna fick utveckla under dagens Hk-lektion.
Ni var superduktiga 8A!!!







Kommentarer
Skicka en kommentar