Smulpaj - hemlagat eller färdiglagat?
 
 
Idag gjorde Steningesexorna äppelsmulpaj och förutom att smaka på sin egen paj var målet för lektionen att även göra en jämförelse mellan den hemlagade och färdiglagade.
 
 
Det gick väldigt snabbt att göra den färdiglagade, bara att hälla ut i en ugnssäker form och ställa in i ugnen. Det tog cirka 30 minuter i vår ugn som inte var riktigt varm när pajen ställdes in.
 
 


Så var det dags för eleverna att tillaga sina smulpajer. Smuldegen blandades snabbt ihop, äpplen skalades, skars i bitar och lades i ugnssäkra formar och ställdes in i ugnen.

 
 
Alla började förstås bli hungriga och när de färdiga pajerna sattes på bordet var det många som åt med god aptit. Bonus idag var att även få testa den färdiglagade pajen från ICA. Elevernas uppgift var att provsmaka bägge pajerna och sedan jämföra dem efter ett protokoll.




 
Vi jämförde alltså smak, innehåll, konsistens, tillagningstid och pris per portion. Och hur blev då resultatet?
 
Priset var dubbelt så dyrt på den färdiglagade. Tillagningstiden var något kortare. Konsistensen var ungefär densamma. Innehållet i den hemlagade kände vi väl till, medan den färdiglagade innehöll flera tillsatser vi inte riktigt känner till. Och smaken då? Jo men självklart vann den hemlagade överlägset!
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen